Δημοτικό Σχολείο Άριος                                                   Διεύθυνση Π.Ε Μεσσηνίας

 Αρχική |  Το σχολείο |  Τοποθεσία |  Επικοινωνία |  Χρήσιμες Συνδέσεις |  Νέα |  Αρχείο | Download   | blog
ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΓΟΝΕΙΣ
 Σύλλ. Γονέων & Κηδεμόνων  Γνωρίζω το παιδί μου  Σχολείο & Οικογένεια  Γονείς & Εκπαιδευτικοί  Ενημέρωση Γονέων   Download Links   Παιδιά & Διαδίκτυο

   Αγαπητοί Γονείς

      Όλοι γνωρίζουμε την τεράστια επίδραση που ασκεί το οικογενειακό περιβάλλον στην ψυχική, συναισθηματική, βιολογική, κοινωνική και γνωστική εξέλιξη των παιδιών. Οι στόχοι μιας «υγιούς» οικογένειας στρέφονται προς την ολοκληρωμένη φροντίδα των παιδιών τους. Η φροντίδα αυτή εκφράζεται μέσα από την ικανοποίηση των βιολογικών αναγκών των παιδιών τους, μέσα από την κοινωνικοποίηση τους, την ανάπτυξη μιας «υγιούς» προσωπικότητας μέσα από την συναισθηματική ισορροπία και την κοινωνική προσαρμογή καθώς και την ανάπτυξη των γνωστικών τους ικανοτήτων, προσφέροντας τους ένα περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσματα.

      Βέβαια, όσο αυξάνεται η συμμετοχή του παιδιού στη ζωή, τόσο περιορίζεται η σημαντικότητα του σπιτιού. Όμως η μετάβαση από τη γονική προστασία στην αυτόνομη δράση εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς έχουν αντιμετωπίσει το παιδί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Γονείς δημοκρατικοί, οι οποίοι αφήνουν στα παιδιά τους πρωτοβουλίες από νωρίς, διευκολύνουν αυτή τη μετάβαση στην ωριμότητα.

      Το παιδί που ανατρέφεται με τρόπο ώστε να βιώνει την αξία του μέσα στην οικογένεια θα αποκτήσει μια αίσθηση ευδαιμονίας και θα συμπεριφέρεται σύμφωνα με κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους.

       Οι γονείς θα πρέπει να μπορούν να κατανοήσουν το παιδί και τους στόχους της συμπεριφοράς του για να μπορέσουν να το βοηθήσουν και να το καθοδηγήσουν ώστε να γίνει ευτυχισμένο και καλά προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της κοινωνίας.

      Όταν οι γονείς μπορούν και δημιουργούν καλές διαπροσωπικές σχέσεις με τα παιδιά τους, βασισμένες στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, την εκτίμηση και τον αλληλοσεβασμό, τότε λειτουργούν και ως σύμβουλοι γι' αυτά. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος συχνά είναι απαραίτητη η συμβουλευτική των ίδιων των γονέων.

      Η συμβουλευτική μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα των γονέων αλλά και των παιδιών, για αυτοδιαχείριση, δίνοντας τους τα εφόδια για την αναγνώριση ευκαιριών και τη σωστή λήψη αποφάσεων. Επίσης, η συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει στην απόκτηση μιας αίσθησης προσωπικής αποτελεσματικότητας, η οποία θα απορρέει από την ικανότητα των γονέων και των παιδιών τους να αντιμετωπίζουν άμεσες ή επεισοδιακές πιεστικές καταστάσεις.

Δημοτικό Σχολείο Άριος © 2010